Alexander A. Sæløen

Alexander A. Sæløen med ny bok

Publisert av: Johnny Helgesen
21/6/2019 09:01

I forbindelse med utgivelsen av bok nummer to i serien A Tide of Sacred Ice som kommer ut 25. juni, vil vi gi flere muligheten til å bli kjent med Alexander og hans forfatterskap. Serien A Tide of Sacred Ice er skrevet på engelsk, et språk Alexander behersker meget godt og har et kjærlig forhold til.

Får du sjansen, så hør med han om han kan resitere Shakespeare på orginalspråket!

I tillegg til forfatter, er han også en meget dyktig musiker.

Tilbakemeldinger fra den første boken

En av leserene sier: “Eg syntes at hans bok er veldig godt illustrert og fortalt, med den måten han har satt saman karakterane sine og historien deiras med eventyret på reisen på oppdraget dei har tatt på seg. Eg likar godt at han har skrevet dette på engelsk, for det er lett forståeleg. Eg rekomenderer denne boken til både vaksne og yngre lesere.”

En annen sier: “Det er noe av det beste jeg har lest, og jeg håper det blir en tv-serie en dag! Helt supert for oss som liker fantasy!

Han er også veldig interessert i at unge skal finne gleden i å skrive, og gir gjerne råd og tips om prosessen. Med Alexander sine egne ord har alle nå fornøyelsen å bli litt mer kjent med han.

Når begynte du å skrive?
Jeg begynte å skrive for elleve år siden. Hadde alltid hatt lyst å prøve meg, og feilet totalt. Selv om jeg vokste opp i Norge, var engelsk språket som resonnerte best med meg. Den første romanen jeg skrev var katastrofe, en lang prosess som ble ødelagt av en uprofesjonell redaktør i Haugesund som bare var ute etter penger. Dette var før online publishing, som Kindle, hvilket er hva jeg benytter. Jeg kunne ha tatt skrekken den gangen og aldri tatt i en penn igjen, men jeg valgte å ikke la den elendige hendelsen ødelegge for meg.

Hvem er dine forfatteridol?
Det er en lang liste, men George Orwell, Tolkien, Shakespeare, Steven Erikson og H.P. Lovecraft kan vel nevnes.

Sjanger?
Jeg skriver fantasi. Tenk Ringenes Herre eller Shannara Chronicles. Egentlig tror jeg at jeg lander en plass mellom Tolkien og mitt store idol, Steven Erikson. Hans serie, The Malazan Book of the Fallen, er et mesterverk uten sammenlignelse. Jeg kommer ikke i nærheten, men gjør samtidig min egen greie og tenker ikke på å etterligne. Erikson er en fantastisk inspirasjon, ikke en fasit. Fantasi er ikke så nerdete og sært som det var for bare ti år siden. Game of Thrones har nok bidratt mye på å gjør fantasi sjangeren mer mainstream, men også spillverdenen. Spillelister fra for eksempel Skyrim er på hver gang jeg skriver.

Hva er din motivasjon?
Kort sagt tror jeg samfunnet vi lever i er min hovedmotivasjon. Det er mye som fascinerer meg, men også mye som gjør meg irritert. Sjangeren jeg skriver er utmerket egnet til å belyse ulikheter. Samtidig er Fantasy kanskje den vanskeligste sjangeren å skrive, sammen med Science fiction. Skriver man samtidslitteratur trenger man ikke forklare for eksempel hva «Paris» er. Fantasi er annerledes. Man må skape en hel verden, dets historie, folk, tradisjoner, språk osv. Dette er tidkrevende, men moro. Jeg har ledd grovt av mine feil sammen med ‘gamle’ studentkollegaer fra universitetet i Bergen og Oxford, fra lingvist og litteratur linjen. En av dem skriver nå Scifi og behersker sjangeren bra.

Hvorfor engelsk?
Etter ungdomskolen bestemte jeg meg for å beynytte engelsk. Nynorsk/bokmål striden og hele den debatten gikk meg på nervene, samt at jeg alltid følte dette var en debatt som ikke angikk meg. Engelsk var alltid, siden jeg tok meg sammen på barneskolen, språket jeg elsket og brant for. Dette har jeg måttet tåle mye kritikk for, særlig av xenofobiske lokale trollkjerringer (smiler og ler). Har hørt mye rart, men i stedet for å knytte neven mot alt tullet jeg hører, velger jeg heller å se slike fremmedfiendtlige tendenser som inspirasjon. Så sant det lar seg gjøre. Jeg har smilt særlig bredt de gangene jeg har fått «fan» epost fra andre deler av verden, som Canada, USA og Japan.

Er du religiøs?
Jeg finnes ikke religiøs. Jeg godtar at folk har en tro, så lenge de ikke veiver den i trynet på meg uten min eksplisitte tillatelse. Selv skriver jeg utifra et nokså nihilistisk synspunkt, men jeg prøver å ikke slukke alle lyspunkt. Min editor hevder jeg er litt for brutal i diverse scener. Jeg står på mitt. Intet av det jeg skriver kommer i nærheten av den grusomheten som finnes i den ekte verden.

A Tide of Sacred Ice
Serien heter A Tide of Sacred Ice. The Orphan and the Dragon of Ice er første kapitlet, The Blood of Queens andre, og tredje kommer, etter planen, ut neste år. Jeg har tittelen klar, men vil ikke røpe den i tilfelle jeg gjør endringer underveis.
Den fiktive verdenens navn, Aladria, kom til meg for mange år siden da jeg og noen venner nerdet angående fantasi sjangeren. Jeg hadde en Anglo Saksisk ordbok liggende, gammelengelsk, hvor dette navnet stod. Aladria er et kvinnennavn som siden er falt bort, mer eller mindre. Jeg likte det, og det passet bra i en fantasisammenheng. Ellers benytter jeg saksisk, gresk, latin m.m. som inspirasjon til å skape navn på karakterene jeg skriver om. Ta et substantiv på latin, for eksempel ostium (ytterdør). Det kan bli til noe slikt som Ostiam eller Ostiann.

Fra arbeidet med boken

Hvor lang blir serien?
Jeg aner ikke hvor mange bøker fantasiserien blir på. Jeg skriver til jeg blir drittlei. Så får vi se. Tredje boken gjør et hopp tilbake i tid, og den er satt til ca. 12 år før Isdragens Vinterforbannelse. I hovedsak følger vi tre brødre i nord og tre offiserer i sør. Stammefolk og urfolk styrer nord, mennesker og dets imperiet i sør. Dette blir det mørkeste kapitlet hittil. Dette var nødvendig, både for meg som forfatter og leserne for den gir et bredere bilde av den fiktive verdenen.

Bruker du en spesiell skriveteknikk?
Jeg bruker i hovedsak eliptisk skriveteknikk. Jeg starter et kapittel med en gruppe karakterer som vi følger, men skifter rett som det er til noen andre karakterer og lar leseren følge dem. I slutten av hvert kapittel ender jeg som oftest med å ha latt alle disse små historiene dytte hovedhandlingen fremover. Dette gjør det enklere for meg å holde styr på karakterene, motiver, mål osv.

Forfatteren takker
Til slutt en liten oppfordring til ungdom. Stå på! Skriv, les, og fortsett og oppdag ny litteratur, filmer og spill. Husk, talent får deg bare et visst stykke, derifra er det dedikasjon som gjelder. Ikke la noen fortelle dere hva dere skal tenke, si, og mene. Vær dere selv, og vær stolt av det.

Er du på Tysnesfest?
Ja! Det er hyggelig. Et nydelig påfunn, og jeg er mektig stolt over hva de lokale har fått til. Jeg skal være på Tysnes hele den uken. Onsdag 10. juli har jeg og Dag E. Opdal «åpent hus» hos ham. Alle som vil dukke opp og snakke Fantasy eller bare prate tull er velkommen, fra syvtiden og utover.

Første bok i serien

 

Bøkene anbefales og kan kjøpes på Amazon

 

God sommer!