Tur med Komlelaget til Røvær

Publisert av: May Britt Meland
9/4/2018 13:58
Tekst og foto: Freddy Jensen

Ankomst Røvær.

Røvær Sjøhus for leirskole og annen overnatting.

Så var tiden kommet for å avslutte Komlelagets sammenkomster før sommeren, og hva var mer naturlig enn å reise til Røvær for å teste ut komlene der, som vi hadde hørt mye skryt av.


Utsikt over Suggevågen.

Fyret på Glette i det fjerne.

Utsikt til kaien.

Nå er det ikke bare å reise til denne øya utenfor Haugesund, båt er nok et nødvendig transportmiddel og vi hadde hørt at det kunne være en forholdsvis tøff tur til tider. Men pytt, det blir sikkert ikke så ille tenkte vi når turen ble bestemt her i vinter.
Vel, vi var 29 stykker som ble noe bekymret etter å ha hørt værmeldingene, stiv kuling. Jeg får si at noen av oss var kanskje litt bleke men fattet når vi steg ombord og underveis fikk vi nok ristet og rullet oss litt, så det var med bange anelser vi tenkte på tilbaketuren med fulle komlemager.
Men før vi kom så langt steg vi nå i land på Røvær, og der ble vi vel mottatt av en representant for Alsaker Fjordbruk som skulle vise oss litt av hva de har bygd opp der ute.


Bygningen Røvær Havbrukssenter.

Minnestøtte for de omkomne ved Røvær ulykken.

Hiltahuset.

Inne i Hiltahuset.

I bedehuset.

Ting var ikke helt ferdig ennå, men de var altså i gang med å bygge opp et visningssenter: Røvær Havbrukssenter.
Det så virkelig ut til å kunne bli et informativt senter om havbruksnæringen. Så ble vi litt overrasket, fordi vi ikke hadde ventet så mye mer, bortsett fra Komlemiddag naturligvis, men her dukket det opp en eldre dame som skulle vise oss rundt og fortelle litt om Røvær sin historie. Vi ble geleidet inn i Bedehuset og der fikk vi en imponerende gjennomgang av samfunnet her ute og ikke minst historien tilbake med sildafiske og også fortellingen om den store tragedien 3. oktober 1899 da 30 av innbyggerne returnerte fra en begravelse i Haugesund og alle omkom på sjøen. Hva denne tragedien betydde for samfunnet her forstår vi bedre da folketallet på den tid var rundt 130. Det var også innredet et museum i det som ble kalt Hiltahuset, og her fikk vi høre litt mer om Røvær.


Røvær Havbrukssenter under oppbygning.

Så nærmet det seg middag og vi vandret over til en av de andre øyene og kom frem til Røvær Kulturhotell, og her fikk vi servert et nydelig komlemåltid med dessert og kaffe. Her fikk vi også vite at vindstyrken i kastene hadde vært oppe i sterk kuling på veien over, var det rart vi ble litt urolige for returen.


Avskjed med Røvær.

Men, så klarnet det nærmest opp og vinden løyet, så i ikke mer enn frisk bris returnerte vi til Haugesund hvor vi hadde gleden av igjen og tre inn i den nye bussen til Olav Kaastad, og ikke et grønt fjes å se. Nei dette hadde gått over all forventning.