Olav er den sjuande beste mjølkeprodusenten i Noreg i 2018
30/3/2019 17:11
Denne veka fekk tysnesbonden diplom og kake frå Felleskjøpet for å liggja heilt i “Norgestoppen” på mjølkeproduksjon. I 2018 mjølka kyrne til Olav i gjennomsnitt 12594 kg mjølk i året pr ku. Med andre ord handler dette ikkje om totalmengde, men om kor mykje mjølk pr. ku ein klarar å produsera i løpet av eit driftsår. Talet gjenspeiler ikkje berre antall liter, men er også justert for næringsinnhold og kvalitet. Når det i følge landbruksdirektoratet i 2018 var registrert 8419 føretak som dreiv med mjølkeproduksjon, må vel dette seiast å vera litt av ei bragd.
Når teknologi møter husdyrhald
Den moderne driftsbygningen på Teigland er optimalisert for mjølkeproduksjon etter strenge retningslinjer for husdyrhald. Her går kyrne fritt, og både fôring og mjølking er automatisert. All mjølking foregår med ein mjølkerobot som er plassert sentralt i fjøsen. Kvar ku har ein chip i øyra, som mellom anna sikrar at dei får rett mengde fôr, og som reigistrerer kyrne i forbindelse med mjølking. Men all denne teknologien fritar ikkje bonden for arbeid. Det er framleis ein god del som må gjerast manuelt, og ikkje minst er det viktig å ha god kontakt med dyra.
Frivilleg mjølking
Den automatiserte mjølkinga foregår ved hjelp av ein mjølkerobot. Her blir kyrne slusa inn i ein eigen bås når dei vil bli mjølka. Chipen i øyra registrerer kvar gong kyrne blir mjølka, og datasystemet passar samstundes på at ikkje kyrne blir mjølka for ofte. Normalt sett blir kyrne mjølka inntil 4 gonger i døgnet.
Dyrevelferd står sentralt
Samanhengen mellom at kyrne går fritt, og optimalisert mjølking og fôring, bidrar ikkje berre til gode resultat på mjølkeproduksjonen. Dette skal og sikra god dyrevelferd. Mykje tyder på at kyrne på Teigland har det godt i den flotte driftsbygningen.